De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, na een handelssessie die gedomineerd werd door centrale banken. Zo kwamen onder meer de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) met hun rentebesluit. De financiële markten verwerkten daarnaast de renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve.
De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent in de min op 547,47 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 822,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.
Marktkenners hielden er alom rekening mee dat de ECB nu niet zou tornen aan de rente. Op de beurzen was dan ook weinig beweging te zien toen het nieuws bekend werd. Wel bewoog de euro. De Europese eenheidsmunt was bij de slotbel uiteindelijk 1,1776 dollar waard, tegen 1,1767 dollar een dag eerder.
Biotechnoloog Galapagos was met een min van 1,9 procent de grootste daler in de AEX. Ook vastgoedconcern Unibail-Rodamco hoorde bij de verliezers, na een adviesverlaging. Tankopslagbedrijf Vopak ging aan kop met een plus van 1,3 procent.
Gemalto verloor 0,2 procent. De digitaal beveiliger wijst het overnamevoorstel van 4,3 miljard euro van zijn Franse branchegenoot Atos af. Volgens Gemalto vormt het ongevraagde bod niet de basis om ,,constructief” met elkaar om tafel te gaan. Atos liet na de afwijzing weten nog steeds achter zijn overnamevoorstel te staan.
Bij de kleinere bedrijven won Heijmans ruim 2 procent. De bouwer gaat 377 huurwoningen ontwikkelen en bouwen voor Vesteda. Van Lanschot Kempen klom dik 1 procent. De vermogensbeheerder keert op 20 december ruim 41 miljoen euro uit aan aandeelhouders. Per aandeel zal het bedrijf 1 euro overmaken.
In Frankfurt zakte Steinhoff zo'n 13 procent. De geplaagde woongigant gaat de financiële resultaten over 2016 herzien. Volgens het bedrijf kan niet op de eerder gepubliceerde cijfers worden vertrouwd. Het concern neemt naar eigen zeggen stappen om de kwestie op te lossen.
Vliegtuigmaker Airbus verloor in Parijs verder ruim 1 procent, ondanks een omvangrijke order van luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines.
Een vat Amerikaanse olie koste 0,3 procent meer op 56,78 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 62,93 dollar per vat.
KIJK OOK OP FINANZEN.NL: